Glutenfria snabbvåfflor med färskostkräm och hallonsylt

 
Detta är ett fuskrecept, eftersom jag använder en mix, jag vet. Men alla vet inte att det går att göra veganska våfflor med kungsörnens mix eftersom det står ägg i receptet på kartongen. Jag hade lite whipped cream cheese frosting över från en tårta jag gjorde så jag toppade med detta, mmm!

Glutenfria snabbvåfflor med färskostkräm och hallonsylt

2-3 portioner
 
150g glutenfri våffelmix från kungsörnen 
2dl sojadryck
25g mjölkfritt margarin

Färskostkräm:
1 frp oatly påmackan
1 dl florsocker
2,5dl sojagrädde + 1 tsk citronjuice

Till servering: Hallonsylt

Gör såhär

 
Vispa ihop våffelmix med sojadryck. Smält margarinet och tillsätt detta. Grädda i smort våffeljärn.
Rör ihop påmackan med florsocker snabbt. Vispa sojagrädden tillsammans med citronjuicen tills den är väldigt tjock. Tillsätt färskostblandningen och vispa tills krämen är slät. Servera med hallonsylt. 

Karamelliga churros med chokladkräm

Churros är street food när det är som bäst, och denna variant med kokossocker är en riktig vinnare. Det går självklart att byta ut kokossockret mot vanligt strösocker men då blir det helt vanliga churros utan karamellsmaken. Dessa härligheter äts bäst varma strax efter de friterats, men de går att värma upp i ugnen i nödfall. 
 
 

Karamelliga Churros med chokladkräm

 
ca 3 portioner
 
2,5dl vatten
25g mjölkfritt margarin
1,25 dl kokossocker
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2,5dl vetemjöl
1 tsk kanel och 4 msk kokossocker att rulla i 
 
100g mörk choklad
1 dl sojavispgrädde
 

Gör såhär

Koka upp vatten, margarin, kokossocker, salt och vaniljsocker i en kastrull och ta bort från värmen.
 
Tillsätt mjölet och rör kraftigt med en träslev tills du får en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och rör tills smeten släpper lite från kanterna. Tillsätt mer vatten om smeten blir för tjock, den ska gå lätt att spritsa ut. 

Fyll en spritspåse med stjärntyll med smeten. Traditionellt används en stor stjärntyll men det går också bra att använda en liten som följer med engångsspritspåsar från t.ex toppits. 
 
 
Hetta upp rikligt med olja i en kastrull eller fritös. Läs på ordentligt hur du friterar säkert eftersom det kan bli farligt! Spritsa ca 7-10cm långa churros rakt ner i oljan och klipp av med en sax. Var försiktig så det inte skvätter. Förbered en tallrik med lite papper på brevid spisen. Fritera ca 3-5 minuter eller tills de är gyllenbruna i kanterna och fiska sedan upp dem med en tång eller hålslev. Tänk på att inte använda plastverktyg när du friterar. Lägg churrosarna på tallriken med papper och låt överflödig olja rinna av. 
 
Blanda ihop kokossocker och kanel i en skål. Tillsätt churrosarna när de fått svalna ett tag, och rör runt så att de täcks av kanelblandningen. 
 
Värm upp vispgrädden tills den nästan kokar, tillsätt hackad mörk choklad och rör runt tills chokladkrämen är slät. Låt stå några minuter för att svalna. Sen är det bara dippa på!
 
 
churros - donuts - fritera - kanel - karamell - kokossocker - kola - munkar - vegan - vegetariskt

Om Vegolina

Välkomna till Vegolina!
Här samlar jag recept och delar med mig av dåligt redigerade filmer i veganismens tecken. 
 
 
Kort om Lina
Min kärlek till mat har aldrig vart självklar, snarare otroligt komplex, något jag inte tror jag är ensam om. När jag blev vegan 2014 så förändrades dock min syn på mat och jag upptäckte glädjen i att laga mat. 
Till vardags jobbar jag som designer, samdriver Vegan Gotland och är ordförande och tränare i Visby Valkyries Roller Derby. Vegolina är något jag gör på fritiden, när inspirationen och tiden infinner sig. 

Här finns Vegolina
Youtube
Facebook
Webshop
Instagram (privat)

 

Vegolinas historia

 
2015
Vegolinas youtubekanal skapas, efter att ha hetat Vegan Gotlands youtubekanal ett tag. Jag insåg att jag ville göra mer eget innehåll som inte var knutet till Vegan Gotland, och så var Vegolina född. 

Våren 2016
Sveriges första vegetariska matprogram lanserades på SVT och många reagerade på att programmet var hälsohetsande och att recepten kändes svåra och pretentiösa. Jag var sjukskriven för utmattningsdepression och hade inte pengar till att laga den sortens mat jag egentligen ville visa på kanalen, och jag kände en press att leverera hälsosam, snygg mat. SVTs program var det som fick bägaren att rinna över och "Fattiga Veckan" skapades. En programserie dedikerad till billig, opretentiös och enkel vegomat. Vegolina omnämndes i flera tidningar och på Aftonbladet TV, där det trycktes på att jag kritiserade SVTs Vegorätt. Det var nog en spännande vinkel, men jag försökte vara tydlig att det inte var någon kritik mot varken programmet eller dess programledare, även om programserien blev till delvis på grund av Vegorätt. Min plan var att göra flera olika programserier som visade nyanserade bilder av vegansk mat, och detta skulle bara vara det första temat.
 
Hösten 2016
Vegolina åkte till Vegovision i Stockholm och lagade kikärtssoppa i Öppet kök. Detta var en fantastisk upplevelse och många av er tittare/läsare kom fram och hälsade, något som värmde mycket, mycket! 
Fattiga Veckan 2.0 blev till. 
Vegolinas webshop öppnade, där jag som hobby säljer smycken, tygväskor mm. 
 
Våren 2017
Mina planer på en ny programserie med veganska desserter gick i stöpet efter att samarbeten rann ut i sanden och tiden inte räckte till. Istället delade jag med mig av vloggar från mitt balkongodlande.
 
Hösten 2017 och framtiden
Vegolinas officiella hemsida skapades, och recepten flyttades från Vegan Gotlands blogg hit. 
Planen var att åka till Vegovision igen, men på grund av stress och ännu ett utmattningssyndrom har jag valt att inte åka i år. Även planen på Fattiga Veckan i bokform har lagts på hyllan för tillfället. Jag kommer självklart att fortsätta göra filmer och recept, men de får ta den tid de tar. I framtiden hoppas jag kunna göra klart boken och göra fler programserier om bland annat hälsohets och ätstörningar. 
Lina Durell - depression - hälsohets - smalhets - utmattning - utmattningssyndrom - veganism - ätstörningar